Swadaya Paradigma


Kebanjiran golongan cerdik pandai sebenarnya mampu untuk melakukan sebuah tranformasi yang bernas samada dari segi perlaksaan ataupun tenaga kerja .Namun begitu bukan semua orang yang pandai mampu mengadapatasikan kepandaian dan kebijakkannya seiring dengan kefahaman masyarakat sekeliling.Oleh kerana yang sedemikian ,untuk melaksanakan sesuatu perubahan haruslah ditimbang tara kesan dan kekuatan perlaksanaan tersebut agar tidak tersasar jauh daripada objektif dan haluan sebenar dasar yang ingin diperjuangkan.
Seperti contoh paling mudah ,penggunaan laman-laman sosial yang semakin hari diminati oleh seluruh pelbagai lapisan masyarakat tidak kira peringkat umur dan profesion samada golongan yang terpelajar mahunpun sebaliknya.Jika betul penggunaannya maka pasti akan mendapat manfaat yang besar dan mampu mendatangkan impak yang besar begitu juga sebaliknya.Realiti kini laman-laman sosial digunakan untuk melepaskan fitnah,menghambur kata-kata kesat sekaligus mengundang pelbagai pertelingkahan.Ada sesetangah orang berpendapat laman seperti ini wajar diwujudkan agar dapat menghubungkan tali persaudaraan dan menguatkan tautan ukhuwah .
Persoalannya adakah ia benar-benar berlaku ataupun sekadar manisan yang hanya meniti dibibir supaya sedar didengari dan hakikatnya untuk berselindung disebalik keburukannya yang lebih dahsyat daripada itu.Dalam memastikan swadaya paradigma terpelihara dengan sentimen yang bisa meracuninya sewajarnya ia perlu dilentur dengan acuan yang terbaik tidak lain dan tidak bukan berpandukan Al-Quran dan Sunnah.

Saksi Bisu DindingTajuk posting Hamba kali ini bunyi agak pelik kan ? Apa kaitan Saksi dan Dinding namun tajuk ini mempunyai simboliknya yang tersendiri .Ungkapan ini juga boleh dikaitkan dengan beberapa isu yang berlaku seputar beberapa minggu kebelakangan akhir-akhir ini.
Disebalik dinding pelbagai rahsia dan stratergi diatur samada untuk menjatuhkan seseorang mahupun untuk meninggikan seseorang .Biarpun hanya terpisah disebalik dinding manusia mampu untuk memanipulasikan pelbagai keadaan dan situasi yang berbeza.Bayangkan seketika jika dinding mampu untuk berkata nescaya Hamba yakini ,saksi yang paling ampuh dan mampu membuktikan kebenaran sebenar adalah dinding tersebut.Namun itu hanyalah sekadar andaian belaka ataupun fantasi dibenak minda Hamba.
Pelbagai muslihat dan helah difikirkan demi merealisasikan kepentingan masing-masing samada terpaksa menindas orang lain ataupun sebaliknya.Manusia adakalanya ketika dipengaruhi dengan hasad dengki segalanya sudah tidak menjadi masalah biarpun terpaksa membuka keaiban orang lain walaupun darah daging sendiri apatah lagi orang lain.
Hanya disebalik dinding cacian dan celaan dihamburkan dengan penuh dusta dan nista oleh ramai manusia.Apabila keangkuhan mula merajai jiwa ,segala pertimbangan hanya dipandu oleh amarah yang marak dengan api keegoan.Oleh kerana itu,saksi bisu dinding telah menyimpan pelbagai cereka dan cerita yang berpaksikan pelbagai variasi penceritanya ,samada merungkai sebuah kejahatan ataupun melakar warna kebaikan yang tidak terjangkau dek paradigma manusia yang hina.

Pelancaran Program Pemantapan DUAT
Untuk Tontonan Umum ..Slide Perasmian Program Pemantapan DUA'T

Manusia Jenis Apa Nie ??


klik play
atau URLnya


Hamba mendapat satu sebaran video dilaman sosial Facebook baru-baru ini dari seorang sahabat sekaligus ini membuatkan Hamba terfikir untuk memberi sedikit respon tentang ini.Hamba tidak pasti sumbernya daripada mana ,siapa cameramannya,dan siapa pula penulis skripnya,dan siapa pengarahnya dan yang paling penting siapa pencetus ideanya cuma apa yang pasti dapat Hamba klasifikasikan ialah semua yang terlibat dalam penghasilan video ini adalah golongan orang yang kurang berakal dan boleh dikategorikan sebagai haiwan.Bunyi macam kasar dan agak keras tapi itulah hakikatnya yang selayak bagi mereka.Perihal ini telah dinyatakan didalam AL-Quran yang mafhumnya apa apabila segala deria yang dikurniakan oleh ALLAH S.W.T kepada kita ini tidak dimanfaatkan untuk kebaikan manusia itu lebih hina daripada binatang .Jadi tidak salah jika gelaran itu layak untuk mereka.
Hamba tidak pasti adakah mereka mendapat kepuasan bilamana mereka dapat menghina Islam,menghina Nabi,menghina Ulama' .Pandangan mereka telah dukaburi dengan nafsu yang mencanang kehendak mereka untuk melawan arus batasab syariat Islam.Seolah-olah kehidupan mereka didunia ini kekal selamanya.Akhir-akhir ini pelbagai sindiran dan tohmahan kepada Islam dilemparkan tidak kira dari orang luar mahupun dari kalangan orang ISLAM sendiri.
Kenapa ini harus berlaku ? Adakah ini kerana salah pemimpin ? Ataupun masih kurang ilmu pengetahuan ?Adakah kecanggihan dengan pelbagai kewujudan teknologi hari ini meransang gejala seperti ini ? Rata-rata masyarakat hari ini lebih selesa mengambil langkah berpeluk tubuh sambil memerhati sahaja dengan beralasan selagimana ianya tidak mengganggu kehidupan mereka maka tidak perlu untuk melibatkan diri.
Mentaliti dan pemikiran yang sebegini sebenarnya menjadi racun dalam pembentukkan fikrah dan syakhsiah masyarakat kini .Natijahnya kita boleh lihat sekarang ketidak seimbangan hidup samada yang berada dibandar mahupun luar bandar.
Hamba lebih suka mengaitkan perkara yang terjadi hari ini dengan sejarah lampau.Cuba kita amati dan mengkaji apakah dengan kemodenan yang berada hari ini mampu untuk menjamin kehidupan dunia dan akhirat kita .Jika tidak pasti kalian lebih tahu apa yang sepatutnya kalian harus lakukan...
Sesungguhnya Islam Memacu Perubahan bukan Perubahan Memacu Islam.

Betapa Bodohnya Safuan Hilmi....


Semakin hari pelbagai isu berlaku seputar Hamba samada Hak Mahasiswa ataupun perkara yang selainnya.Namun jika diikutkan naluri perasaan seorang insan ingin sahaja Hamba ulas beberapa perkara ,walaupun begitu Hamba hanya insan biasa yang masih punya batasan keupayaan untuk menjangkaui semua perkara dan upaya.Oleh kerana hal yang sedemikian Hamba terpanggil sebenarnya untuk memberi sedikit respon mengenai ancaman dari makhluq yang boleh dikategorikan sebagai Manusia Keji.
Dari beberapa penulitian dan pembacaan Hamba mengenai Hilmi Safuan jika tidak silap Hamba yang berani memberi ancaman kepada Mursyidul Am PAS Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.Hamba terfikir seketika akan satu perkara ?Apakah manusia jenis ini layak digelar manusia.Biarpun Hamba langsung tiada perhubungan langsung dengan Tuan Guru tapi penghinaan darinya sungguh biadab dan perlakuan seperti orang yang tiada akal.
Hamba yakin ,orang yang seperti ini pasti akan menerima balasan yang setimpal kelak atas apa yang dia ucapkan dan ingin dia lakukan.Sedikit pun tidak langsung rasa hormat pada Tuan Guru.Tidak kisahlah dia Pemuda Umno ke Pas ke PKR ke yang penting dia kene ingat yang Tuan Guru adalah Ulama'.Bak kata ustaz Hamba daging ulama' sangat berbisa maka seharusnya kita menghormatinya bukan mengejinya.
Kerana masih ada ulama' didunia inilah manusia masih mampu saling menghormati antara satu sama lain jika tiada mereka sudah pasti manusia hari ini akan lebih teruk daripada zaman jahiliah dulu.
Pelbagai penghinaan yang telah dilemparkan samada dari bentuk sebaran penulisan,sebaran lukisan dan sebagainya.Kenapa perlu berani tidak pada tempatnya.Orang Islam yang sanggup mempergula-gulakan Islam tiada siapa pula kata berani nak bunuh,tetapi orang yang membawa dan mempertahankan Islam pula dijadikan mangsa kejian dan cacian.
Adakah ini konsep pembawakkan 1 Malaysia yang diterapkan pada paradigma generasi muda dengan bersatu untuk menjatuhkan ulama' ,bersatu dalam merealisasikan keseronokkan,bersatu dalam melakar kerosakkan dibumi.Hamba tidak berhajat untuk berbicara soal politik disini tetapi secara dasarnya kita boleh lihat kebejatan pemikiran sekarang betapa tandusnya akhlaq sehingga tiada beza mana baik mana buruknya.

Rencana :China Ajar Guru Lawan Penyerang Pelajar


BEIJING - Pihak berkuasa China mengarahkan semua guru diajar teknik mempertahankan diri ekoran banyak kes serangan oleh individu yang memecah masuk dan mencederakan murid di kawasan sekolah kebelakangan ini.

Mereka turut mendapat latihan asas teknik memberkas penyerang daripada pihak polis selain bilangan anggota keselamatan ditambah di kawasan yang dikenal pasti berisiko, lapor agensi berita rasmi Xinhua semalam.

Kelmarin, seorang lelaki membakar diri sehingga mati selepas menetak lima murid dengan tukul besi di sebuah tadika di bandar Weifang, wilayah Shandong, insiden serangan ketiga dalam masa tiga hari berturut-turut.

Profesor sosiologi di Universiti Renmin di sini, Zhou Xiaozheng berkata, siri serangan seolah-olah seperti jangkitan apabila ramai cuba meniru kes sebelum itu dan semua penyerang memiliki latar belakang gangguan mental.

"Ia ibarat membunuh diri," katanya merujuk kajian terbaru mendapati China kini memiliki 173 juta orang bermasalah jiwa. - ** Sumber KOSMO