Resepi Syabab [ Agar-Agar Zebra ]


BAHAN-BAHAN DIPERLUKAN

25 gm agar-agar serbuk
700ml air
170 gm gula
2 helai daun pandan
250ml susu cair
30 gm tepung kastad
2 biji telur
1/2 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar koko

CARA MENYEDIAKAN:

1. Masak bahan A sehingga sebati.
2. Masukkan bahan B yang telah dipukul sebati dan kacau adunan sehingga hampir pekat.
3. Bahagikan kepada 2 bahagian. Satu bahagian warnakan dengan serbuk koko dan satu bahagian lagi tidak perlu diwarnakan.
4. Tuangkan secara berselang-seli ke dalam acuan. Tuang sebahagian adunan tanpa koko ke dalam acuan, masukkan ke dalam peti sejuk sebentar, diikuti sebahagian adunan berkoko.
5. Ulangi proses dengan menuang dan mengeraskan adunan secara berselang-seli sehingga habis.


* Anda boleh menghias dengan menyusun hirisan buah-buahan di bahagian bawah acuan sebelum menuang lapisan pertama.

Bukti Aura Suara Mahasiswa


Dengan satu kesatuan dan kesungguhan suara mahasiswa Qiraat baru-baru ini,bukan sahaja meletus di seantero Mesir bahkan sudah sampai ke dada-dada akhbar tanahair.Ini sekaligus dapat membuka mata ramai pihak akan perihal realiti yang berlaku pada mahasiswa luar negara yang seringkali ditindas dan dipergula-gulakan oleh beberapa pihak yang hanya hidup berkiblatkan politik dan tahu menyokong kemungkaran .
SYABAS Hamba ucapkan kepada PMRAM kerana sekali lagi PMRAM tampil terpampang di akhbar tempatan ,ini adalah sebagai bukti bahawa kesatuan yang dinaungi oleh mahasiswa Mesir bukan satu organsasi yang hanya boleh dipandang enteng kerana PMRAM sendiri sudah sampai usia swadaya yang begitu lama bertapak dibumi anbiya' ini.Sudah pasti selama 80 tahun usianya pelbagai rentetan dan siri-siri diuji dengan beberapa bnetuk mehnah dan tribulasi yang akhirnya beberapa pihak harus akur dengan kekuatan kesatuan yang terbina sekian lama.
Nasihat Hamba pada pihak JPMK supaya contohilah PMRAM ,biarpun tulang belakang dan penggeraknya hanya dikalangan mahasiswa tapi mereka tidak mudah melatah dan bertindak seperti kanak-kanak yang baru mengenal dunia.Segala masalah yang berlaku diatasi dengan cara dan langkah terbaik dalam menjaga kebajikan dan keselamatan hak mahasiswa Mesir.Biarpun pimpinan PMRAM mahasiswa dan segala aktiviti dan pengurusan mengeluarkan duit poket sendiri tetapi mereka diberi kepercayaan oleh mahasiswa Mesir dalam pelbagai urusan.
Biarpun ada suara-suara GHAIB yang mengatakan kamu datang sini belajar sudahlah jangan campur urusan-urusan mahasiswa dan keselamatan ,biar pihak tertentu sahaja yang menguruskan natijah kini kita dapat melihat sendiri impaknya.Untuk apa lagi harus berdalih ,terima sahaja hakikat PMRAM telah tersemat dalam hati-hati mahasiswa/wi Mesir bukan untuk sehari,setahun tetapi untuk selama-lamanya.
Cadangan Hamba,untuk membentuk fikrah dan penjanaan syakhsiah yang terbaik kepada JPMK,tidak perlu diberikan elaun dan gaji kepada mereka sepanjang tempoh perkhidmatan sepertimana Badan Pengurus & HEWI PMRAM yang bekerja tanpa mendapat apa-apa imbuhan dan elaun.Mungkin dengan cara ini dapat mendidik jiwa pegawai-pegawai agar sentiasa mempertimbangkan mana kaca dan mana permata .Adakalanya manusia ini apabila ditarik nikmat daripadanya baru akan merasakan betapa berharganya nikmat tersebut.
Kepada PMRAM syabas dan tahniah kerana sentiasa menjaga kami mahasiswa/wi Mesir dengan penuh dedikasi tanpa sebarang diskriminasi .


Santai Hamba


[ Saujana ]
Patah Hati


Kau Tidak Seperti Dulu
Yang Ku Kenali Dulu
Rupa Hilang Seri
Manakah Manisnya

Kau Tidak Seperti Dulu
Yang Ku Kenali Dulu
Madah Tak Berlagu
Manakah Girangnya

PATAH HATI
Jangan Terdampar Sepi
Jangan Tersungkur Mati
PATAH HATI
Jangan Leburkan Mimpi
Jangan Memakan Diri

Bukankah Tuhan Ciptakan Malam
Untuk Beradu Menanti Siang
Bukankah Tuhan Titiskan Hujan
Menanti Limpah Kemarau Panjang


** Tiba-tiba macam best pula dengar nasyid nie,mungkin ada makna yang tersirat sekaligus bisa menyentap naluri Hamba ini..

TRANFOMASI
TRANFOMASI akhir-akhir ini kalimah ini seringkali Hamba dengar.Entah kenapa posting kali ini sengaja Hamba ingin gunakan kalimah ini.Alhamdulilah akhir-akhir ini Mesir juga mengalami Tranfomasi,apa yang sebenarnya dimaksudkan dengan Tranfomasi iaitu perubahan ataupun perhijrahan.
Dulu kali pertama diri ini menjejakkan kaki kuliah,Bas 24 JIM yang terlalu uzur akan setia membawa semua mahasiswa/mahasiswi yang ingin ke kuliah.Namun satu Tranfomasi dilakukan dengan perubahan Bas 24 JIM warna putih kepada warna Hijau seperti didalam gambar diatas.Lebih selesa dan besar sedikit daripada yang dulu.Manakala bas yang berwarna hijau pula bertukar kepada warna merah lebih baru dan mampu menampung kapasiti penumpang yang lebih besar.
Tranfomasi cuaca di Mesir juga kini semakin menampakkan dirinya .Panas bahang sudah semakin galak membakar kulit tubuh seperti terbakar sahaja rasanya.Apapun apakah menjadi satu keperluan dalam mewujudkan TRANFOMASI .Fikirkan dan renungkan...