CerpenAkhirnya aku..

KaryaInsan:HambaMusafir


Kenapa Syah?kenapa Syah lakukan semua ini ?Tangisan ibu tidak langsung melembutkan hati ini.Ibu terus memaut kaki kiriku.”Sudahlah nak.. nak ibu sayang Syah ..”sayu sekali rayuan ibu nadanya semakin lemah namun tidak langsung berbekas dihati ini.Tahap kemarahanku semakin melepasi batasannya,pautan ibu pula semakin erat “ Ibu !Syah sudah dewasa !!!”tengkingku. “ Syah pohon pada ibu lepaskan Syah sebelum ..” tidak sempat Syah menghabiskan kata-katanya tangisan ibu makin menjadi memecah kesunyian pagi itu . “Syah anak ibu ,ibu sayangkan Syah ,jangan tinggalkan ibu nak” rengekkan ibunya sendu dalam nafas tersekat .Ibunya tidak menyangka Syah membuat keputusan begitu drastik sekali hanya kerana tidak membenarkan anaknya berkerja di Kuala Lumpur.
“Ibu jangan paksa Syah” pinta Syah suaranya agak rendah sedikit.Tanpa di diduga ,Syah mengangkat kaki kanannya lalu menghayun sepakkan ke batang tubuh seorang insan yang bergelar ibu itu.Akibat sepakkan itu ibunya tersadung di penjuru meja di ruang tamu.Airmata ibunya deras mengalir menahan kesakitan ,esakkan masih bersisa,maka mengalir cecair merah pekat dari dahi ibu Syah sedikit demi sedikit membasahi pipi.
Syah langsung tidak memandang ibu yang terjelopok di penjuru meja sebaliknya terus melangkah meninggalkan rumah .Pandangan ibunya semakin kabur dan mengecil melihat anaknya semakin jauh melangkah.
Seorang ibu tersadai layu di atas lantai dengan lenangan airmata yang tidak henti. “Mohd Syahril Irwan bin Abdullah!!” panggilan suara itu mematikan imbasan sejarah pahitnya itu....(bersambung....)

~ Ceritera Musafir ~

“ AsBol”
CernaanMinda:MusafirKetika kaki Musafir melangkah keluar dari rumah,tertumpu pandangan Musafir pada satu peristiwa yang betul-betul menarik minat Musafir untuk melihat disitu..Ketika inilah terlintas di fikiran Musafir satu perkataan yang Musafir kira boleh dikaitkan dengan kejadian ini “ AsBol ”.Kalau dengar betul-betul memang macam tidak pernah wujud perkataan ni kan ?
Okay jadi inilah yang Musafir nak sama-sama kongsi dengan sahabat semua Asbol adalah hasil gabungan dengan perkataan yang menunjukkan keupayaan sesuatu perkara tanpa ada istilah tak mampu diambil daripada Asal Boleh?...hehehehe…
Kita kembali kepada al-kisah kita tadi, jadi yang terlintasnya kalimah AsBol di pemikiran hamba yang kerdil lagi lemah ini kerana dapat melihat 4 orang Arab mengangkat Sofa dari tingkat bawah ke tingkat 6 melalui pintu balkoni..Nasib baik tak sempat nak rakam aksi dieorang kalau tak mesti gempak.4 orang sahaja fahamkan “sahaja” memberi maksud Al-Battah .
Cuba sahabat fikirkan sejenak kenapa Musafir nukilkan kisah ini untuk posting kali ini?Bukan sekadar bacaan semata-mata tapi Moralnya yang boleh kita ambil disini : tiada apa yang mustahil jika kita sendiri tahu kemampuan kita ,yang paling ada keinginan untuk memiliki pasti ada jalan untuk selesaikannya,biarpun nampak tak masuk akal cara kita gunakan namun hanya diri kita sahaja mengetahui tindakan & perancangan yang kita lakukan .