Kekuatan Sebenar Kita ..

Penilaian manusia kini mentakrifkan kekuatan dengan pelabagai tafsiran yang berbeza sebahagian daripada mereka beranggapan dengan mempunyai kecanggihan teknologi senjata perang adalah kekuatan ,dan ada juga yang mengatakan dengan tubuh badan yang sihat adalah kekuatan yang sebenar dan pelbagai bagi pandangan mereka terhadap nilaian sebuah kekuatan.

Telah dinyatakan oleh Allah S.W.T didalam Surah Al-Anfal :
60. Dan sediakanlah untuk menentang mereka (musuh Yang menceroboh) Segala jenis kekuatan Yang dapat kamu sediakan dan dari pasukan-pasukan berkuda Yang lengkap sedia, untuk menggerunkan Dengan persediaan itu musuh Allah dan musuh kamu serta musuh-musuh Yang lain dari mereka Yang kamu tidak mengetahuinya; sedang Allah mengetahuinya. dan apa sahaja Yang kamu belanjakan pada jalan Allah akan disempurnakan balasannya kepada kamu, dan kamu tidak akan dianiaya.

Penafsiran Ibnu Abbas dalam ayat ini mengenai kekuatan adalah senjata dan kekerasan [ ketegasan ] namun begitu dalam pendapat yang lain telah mengatakan intipati dalam ayat ini adalah peringatan daripada Allah S.W.T untuk mempersiapkan diri menentang musuh dan kekuatan umat Islam yang dimaksudkan itu adalah ketaqwaan pada ALLAH .Apabila ketakutan pada ALLAH ini sepenuhnya sudah pasti akan menghindarkan segala ketakutan pada selain ALLAH dalam erti kata yang lebih mudah tidak akan gentar menghadapi siapa sahaja yang cuba menjatuhkan Islam.

Inilah kekuatan kita yang sebenarnya,jika kekuatan kita terletak kepada material satu ketika nanti tetap akan hancur musnah namun jika ketaqwaan pada ALLAh sudah akan terus berkekalan selamanya.Tatkala ketaqwaan marajai jiwa seorang hamba sudah pasti semangat dan keberanian akan terus membara tanpa memikirkan siapa sahaja lawan mereka .

Syahid Yang Hidup


Gelaran "Syahid yang hidup" bagi Thalhah bin Ubaidillah At-Tamimi bermula di hari terjadinya perang Uhud. Disaat kaum muslimin telah berada jauh dari Rasulullah SAW, baginda hanya ditemani 11 orang laki-laki dari kalangan Ansar bersama Thalhah bin Ubaidillah dari kalangan Muhajirin. Dalam situasi yang sangat genting, Rasulullah SAW bersama sahabat2nya beruseha mendaki bukit, tiba2 sekelompok pasukan musyrikin berhasil menyusulnya segaligus ingin membunuh baginda.

Saat itu Baginda bersabda:" Siapa yang ingin menghadang pasukan itu akan menjadi pendampingku disyurga?"

Thalhah langsung menyahut " Aku wahai Rasulullah". Namun Baginda menolaknaya dgn berkata :" tetaplah enkau pada posisimu"
Lalu seorang laki-laki dari kalangan Ansar berkata "Aku wahai Rasulullah"
Baginda menjawab:" Benar! kamulah yang akan menghadapi mereka". Laki-laki itupun bertempur menghadapi musuh hingga akhirnya dia terbunuh.

Peristiwa itu terjadi berulang2 kali,sehingga semua pengawal yang menyertai baginda gugur syahid kecuali Thalhah.

dan ketika itu pasukan musyrikin Quraisy berhasil menyusul Nabi SAW, lalu Baginda bersabda:" sekarang hadapilah mereka wahai Thalhah"

Disaat Baginda diserang dan menghadapi luka2, Thalhah dengan tegar tampil menghadang setiap musuh yang cuba mendekati baginda.

Abu Bakar berkata: waktu itu aku dan Abu Ubaidah b. Jarrah berada dalam posisi yang lebih jauh dari baginda, dan ketika kami berhasil mendekati baginda utk menolongnya, baginda bersabda:" Tinggalkan diriku dan tolonglah sahabatmu(Thalhah)". dan ternyata sekujur tubuh berlumuran darah serta tujuh puluhan luka2 terjatuh di sebuah lobang tak sedarkan diri.

Mengenang kembali peristiwa itu, Rasulullah SAW sering mengatakan:" Barang siapa yang ingin melihat syahid yang masih berjalan dipermukaan bumi, maka lihatlah Thalhah bin Ubaidillah".


Abu Bakar as-Siddiq jika terkenang peristiwa Uhud, beliau berkata:

" Hari itu semuanya milik Thalhah"MasyaAllah, Subhanallah, begitu besar pengorbanan seorang sahabat yang akhirnya gugur syahid dijalan Allah...
marilah kita renung bersama, apa yang telah kita lakukan untuk Islam??

Bukan Kita Sahaja Yang Teruji


Manifestasi ujian bukan hanya terzahir ketika mana berada didalam lapangan pengajian bahkan ianya merangkumi segala jenis lapisan masyarakat dari pelbagai latar belakang dan kedudukan tempat .Oleh kerana yang sedemikian ,kita tidak perlu gusar dan resah dalam menempuhi peperiksaan yang hanya sedikit ini.Hamba rasa kalian semua telah pun mengetahui akan perihal apa yang telah berlaku sekarang ,dalam kesibukkan kita mengulangkaji pelajaran sebagai persediaan dalam menempuhi ujian rupanya masih ada lagi yang juga sama menempuh ujian bahkan ujian mereka lebih besar sehinggakan mengancam diri dan nyawa sendiri.
Keberanian dan semangat mereka yang ingin berjuang untuk membantu umat Islam bukanlah satu perkara yang kita boleh pandang enteng kerana inilah salah satu bukti kebersamaan umat Islam tidak kira dari mana datangnya mereka ,siapa keluarga mereka,dimana mereka berada tetapi apabila dikatakan umat Islam maka sudah semestinya kita semua bersaudara .
Dalam keperitan kita mempersiapkan diri untuk menghadapai peperiksaan ,sudah tentu keperitan mereka untuk berdepan dengan tentera Israel lebih tinggi berbanding kita disini.Apa yang pasti ,biarpun kita tidak mampu bersama mereka iringilah perjuangan mereka dengan doa dalam solat kita agar mereka dapat melaksanakan dengan jayanya apa yang telah mereka rancangkan.
Semoga keberanian mereka menjadi motivasi suntikkan semangat kepada kita agar dapat terus bersemangat mengulangkaji pelajaran biarpun adakalanya disapa beberapa halangan yang kadangkala datang menyinggah diri.