Percutian Seorang Hamba


Biarpun percutian Hamba tidak lama namun penuh dengan pelbagai memori yang dilakarkan.Sukar sekali untuk dilupakan malah menjadikan Hamba agar terus berfikir masih adakah lagi peluang untuk aku bernafas esok hari.Sepanjang tempoh percutian dibumi yang kini membawa perubahan semangat yang dilaungkan dengan semangat Satu Malaysia [ Rakyat Didahulukan,Pencapaian Diutamakan ] , Hamba cuba manfaatkan sebaik mungkin peluang yang ada ini untuk belajar terjun dalam lautan masyarakat manusia.

          Hamba pernah dijemput untuk memimpin solat terawih di Masjid Kampung Sayong ,Kuala Kangsar.Juga diundang untuk menyampaikan tazkirah di surau kawasan Padang Rengas.Apa yang ingin dikongsikan mereka terlalu mengharapkan agar golongan Azhari dapat menjadi seorang yang berkeyakinan berada dikhalayak masyarakat untuk berbicara mengenai iman dan Islam ..

          KEM REMAJA LOQMAN antara program yang telah direncanakan dan Hamba juga berpeluang menjadi salah seorang tenaga penggerak program tersebut .Memang rasa bertuah dapat menyertai ,biarpun sedikit cabaran juga kerana diamanahkan untuk merangka pengisian bagi sepanjang pengisian tersebut..Walaubagaimanapun terima kasih kepada semua yang memberi komitmen  untuk menjayakan program tersebut ..


ParadigmaManusia seringkali terkeliru dengan pemikiran sendiri.Adakalanya biarpun seseorang tu cerdik dan bijak juga masih terkeliru dalam membuat sebuah keputusan.Dan tidak semestinya orang yang cerdik dan bijak itu akan terus sentiasa begitu,sama juga jika sebaliknya.Namun apa yang amat dikesalkan golongan orang bijak pandai ini adalah sering memandang rendah pada kebolehan orang lain.Mungkin ada yang tidak setuju dengan apa yang Hamba katakan ini tetapi realitinya memang begitu.

Pada siapa pula yang kita seharusnya bertanggungjawab atas perlakuan seperti ini..Hamba ingin mengajak sahabat semua fikirkan.Berapa ramai hari ini orang yang kurang cerdik dalam pelajaran mampu berdiri setanding dengan orang yang bijak.

Ini kerana menjadi lumrah apabila orang yang cerdik sudah pasti dia akan berusaha kerana mengetahui akan kelemahan dirinya.Biarpun terpaksa bermula dari bawah asalkan dapat mencipta kejayaan ..

Paradigma itulah yang hari ini ,semakin lama semakin pudar ditelan zaman..Dan wujud pula pemikiran jika dah sememangnya kurang cerdik selamanya akan terus begitu.Jadi apakah kita mampu untuk mengubah persepsi ini.Sama-samalah kita fikirkan akan hal ini ..