Sekadar Perkongsian


Hari ini Hamba telah menerima email daripada seorang rakan .Dan rasanya intipati kandungan ingin Hamba kongsikan disini agar semua dapat manfaatkan bersama.Agak terkesima kerana pengirim email ini adalah orang yang Hamba selalu gunakan panggilan [Budak Kecek] tapi tidak sangka paradigmanya agak matang biarpun sedikit perwatakan keanak-anakkan.Bolehlah sama-sama kita hayati disini.


Di akhirat nanti ada 4 golongan lelaki yg akan ditarik masuk ke neraka oleh wanita. Lelaki itu adalah mereka yg tidak memberikan hak kpd wanita dan tidak menjaga amanah itu. Mereka ialah:
******************************************************************************
1. Ayahnya
Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak mempedulikan anak2 perempuannya didunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat,mengaji dan sebagainya Dia membiarkan anak2 perempuannya tidak menutup aurat. Tidak cukup kalau dgn hanya memberi kemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.
(p/s; Duhai lelaki yg bergelar ayah, bagaimanakah hal keadaan anak perempuanmu sekarang?. Adakah kau mengajarnya bersolat & saum?..menutup aurat?..pengetahuan agama?.. Jika tidak cukup salah satunya, maka bersedialah utk menjadi bahan bakar neraka jahannam.)

2. Suaminya
Apabila sang suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul! bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan utk suami tapi utk pandangan kaum lelaki yg bukan mahram. Apabila suami mendiam diri walaupun seorang yg alim dimana solatnya tidak pernah bertangguh, saumnya tidak tinggal, maka dia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dlm neraka.
(p/s; Duhai lelaki yg bergelar suami, bagaimanakah hal keadaan isteri tercintamu sekarang?. Dimanakah dia? Bagaimana akhlaknya? Jika tidak kau menjaganya mengikut ketetapan syari'at, maka terimalah hakikat yg kau akan sehidup semati bersamanya di 'taman' neraka sana .)

3. Abang-abangnya
Apabila ayahnya sudah tiada,tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya dan saudara lelakinya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adiknya dibiar melencong dari ajaran Islam,tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak.
(p/s; Duhai lelaki yg mempunyai adik perempuan, jgn hanya menjaga amalmu, dan jgn ingat kau terlepas... kau juga akan dipertanggungjawabkan diakhirat kelak...jika membiarkan adikmu bergelumang dgn maksiat... dan tidak menutup aurat.)

4. Anak2 lelakinya
Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yg haram disisi Islam. bila ibu membuat kemungkaran mengumpat, memfitnah, mengata dan sebagainya...maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak....dan nantikan tarikan ibunya ke neraka..
(p/s; Duhai anak2 lelaki.... sayangilah ibumu.... nasihatilah dia jika tersalah atau terlupa.... krn ibu
juga insan biasa... x lepas dr melakukan dosa... selamatkanlah dia dr menjadi 'kayu api' neraka....jika tidak, kau juga akan ditarik menjadi penemannya..)
................................................
Lihatlah.....betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah diakhirat pun tarikannya begitu hebat. Maka kaum lelaki yg bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan mereka.
Firman Allah SW.T;
"Hai anak Adam, peliharalah diri kamu serta ahlimu dari api neraka dimana bahan

Mudah Ungkapkan Sayang Tapi....Pelbagai ungkapan mudah dilafazkan oleh seseoarng tetapi sejauhmanakah kata-kata itu dapat direalisasikan .Bak kata orang "menanam tebu dibibir" manis untuk berkata namun tiada kuasa untuk melaksana.Hari ini berapa orang yang cakap sayangkan Islam.Cintakan Islam tapi apakah yang mereka lakukan setelah mengungkapkan ucapan tersebut.Tiada apa yang mereka lakukan hanya sekadar membatukan diri melihat sahaja apa yang berlaku.Inikah cara dan bukti kita sayang Islam.Cintakan Islam jika tiada keberanian dan pengorbanan dalam mempertahankan Islam jangan sesekali ucapkan sayang dan cinta pada Islam.
Berapa ramai orang Islam yang menjadi penagih dadah,mat rempit,peragut dan pelbagai lagi segala kerosakan akhlaq yang berlaku hari ini.Tetapi masih tidak malu ungkapkan sayang dan cinta pada Islam.Sungguh menyedihkan bila melihat semakin hari semakin ramai orang Islam yang asyik meratah kemewahan dunia seolah-olah kemewahan itu akan berkekalan .Sanggup menggadaikan Islam demi mengumpulkan helaian kertas-kertas yang berangka,sanggup menjadi gunting dalam lipatan untuk merosakkan Islam itu sendiri.Mana perginya ikrar anak-anak Adam sebelum mereka didatangkan ke dunia ini.
Bila ditimpa musibah Allah yang dipersalahkan ,bila diberikan nikmat Allah dilupakan..Inikah ganjaran ataupun balasan untuk semua kurniaan Allah pada hambanya.Sesungguhnya Islam tidak pernah memerlukan manusia seperti ini tetapi sebaliknya mereka yang perlukan Islam.Betapa indahnya Islam dan agungnya Islam sehinggakan segala percaturan kehidupan hanya mampu diselesaikan dengan cara Islam kerana Islam itu menyeluruh bukan sahaja dalam aspek ibadah bahkan merangkumi segenap kehidupan manusia.
Namun begitu,sifat manusia yang tamak dan haloba pada kemewahan yang sementara membuatkan mereka buta permata yang ada dihadapan mereka bahkan mereka ghairah memilih kaca yang hanya bersinar dek kerana pantulan cahaya bukan daripadanya sendiri.Ayuh manusia,kaum muslimin semua sedarlah dan insaflah kita pendokong agama suci ini ,bukalah mata lapangkan hati moga rahmat ilahi mekar disanubari...